„Smaki kuchni włoskiej” to książka, która powoduje, że po jej obejrzeniu – nawet pobieżnym – masz ochotę popędzić na najbliższy włoski targ i robić zakupy. Jeśli do takiego targu jest daleko, to zaglądasz do szafki lub szuflady, aby sprawdzić, jakie „włoskie smaki” się tam znajdują. Ta książka-album jest pięknym odwróceniem typowej książki kucharskiej. Skupia się na składnikach budujących smaczną kuchnię, choć znajdziemy w niej też przepisy na włoskie potrawy.
Księga kultury kulinarnej
„Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy” zostały wydane przez Wydawnictwo JEDNOŚĆ i śmiało mogę powiedzieć, że to nie książka, ale księga włoskich smaków.
Jest to księga z racji swoich niebagatelnych wymiarów (270×360 mm) i wydania na kredowym papierze w twardej oprawie z obwolutą.
Na 368 stronach znajdziesz przegląd tego, co stanowi o wyjątkowości włoskiej kuchni i kultury kulinarnej.
Skoro o kulturze mowa…
Zanim przejdziemy do poznawania smaków kuchni włoskiej, mamy okazję do uczty kulturalnej. Ksiązka zaczyna się od dwóch esejów:
- Powróćmy do smaku (Umberto Galimberti),
- Kuchnia zwierciadłem społeczeństwa (Giovanni Ballarini).
Posmakujmy więc:
W królestwie smaków
Wyprawa w świat włoskich smaków jest możliwa dzięki pięknym fotografiom uzupełnionym o ciekawe opisy. To dzięki temu połączeniu odkryjemy włoskie:
- Makarony,
- Ryż i produkty zbożowe,
- Ryby i owoce morza,
- Mięso,
- Pieczywo, pizzę i focaccia,
- Torty, ciastka i ciastka,
- Sery i wędliny,
- Warzywa,
- Owoce,
- Zioła i przyprawy,
- Włoskie specjalności.
Biorąc książkę do ręki poczujesz się jak w Italii, a będąc we Włoszech będziesz poruszać się pewnie i z gracją wśród włoskich smaków.