Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy

Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy

„Smaki kuchni włoskiej” to książka, która powoduje, że po jej obejrzeniu – nawet pobieżnym – masz ochotę popędzić na najbliższy włoski targ i robić zakupy. Jeśli do takiego targu jest daleko, to zaglądasz do szafki lub szuflady, aby sprawdzić, jakie „włoskie smaki” się tam znajdują. Ta książka-album jest pięknym odwróceniem typowej książki kucharskiej. Skupia się na składnikach budujących smaczną kuchnię, choć znajdziemy w niej też przepisy na włoskie potrawy.

Księga kultury kulinarnej

Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy - fragment
Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy – przykładowe strony

„Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy” zostały wydane przez Wydawnictwo JEDNOŚĆ i śmiało mogę powiedzieć, że to nie książka, ale księga włoskich smaków.

Jest to księga z racji swoich niebagatelnych wymiarów (270×360 mm) i wydania na kredowym papierze w twardej oprawie z obwolutą.

Na 368 stronach znajdziesz przegląd tego, co stanowi o wyjątkowości włoskiej kuchni i kultury kulinarnej.

Skoro o kulturze mowa…

Smaki włoskiej kuchni
Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy – Fragment książki

Zanim przejdziemy do poznawania smaków kuchni włoskiej, mamy okazję do uczty kulturalnej. Ksiązka zaczyna się od dwóch esejów:

  • Powróćmy do smaku (Umberto Galimberti),
  • Kuchnia zwierciadłem społeczeństwa (Giovanni Ballarini).

Posmakujmy więc:

Dopiero w wieku XVI można mówić o prawdziwej kulturze potraw i ich przyrządzania. Na niemieckie i francuskie dwory ściągano kucharzy z Mantui, Modeny i Ferrary, żeby przygotowywali dania, których nie umieli przyrządzić miejscowi kucharze. W ten sposób Włosi nauczyli europejczyków jeść.

Umberto Galimberti
Smaki kuchni włoskiej - pieczywo

W królestwie smaków

Wyprawa w świat włoskich smaków jest możliwa dzięki pięknym fotografiom uzupełnionym o ciekawe opisy. To dzięki temu połączeniu odkryjemy włoskie:

  • Makarony,
  • Ryż i produkty zbożowe,
  • Ryby i owoce morza,
  • Mięso,
  • Pieczywo, pizzę i focaccia,
  • Torty, ciastka i ciastka,
  • Sery i wędliny,
  • Warzywa,
  • Owoce,
  • Zioła i przyprawy,
  • Włoskie specjalności.
Figi

Biorąc książkę do ręki poczujesz się jak w Italii, a będąc we Włoszech będziesz poruszać się pewnie i z gracją wśród włoskich smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *